jueves, 31 de enero de 2013

COZONAC ROSENKRANZ

 


Ingrediente:
400 g faina
2 oua
arome: coaja de lamaie, coaja de portocala, zahar vanilat
25 g drojdie
un pahar de lapte( cca 110 ml)
3 linguri de zahar pentru lapte
un praf de sare
150 g unt
6 linguri de zahar pentru unt
10 linguri de zahar pentru caramel
nuca tocata
 
 
Intr-o cratita se  caramelizeaza cele 10 linguri de zahar si se roteste cratita para se acopera bine fundul si peretii acesteaia.
 
 

 
Se amesteca faina cu ouale, sarea si aromele. Separat, se dizolva drojdia in laptele incalzit si indulcit cu cele 3 linguri de zahar si se toarna , fara sa dospeasca, peste amestecul de faina , oua si arome. Se framanta putin, 10-15 minute pe blatul de lucru presarat cu faina.
Se intinde o foaie , cat mai dreptungiulata de cca 1 cm grosime, care se unge cu untul frecat cu cele 6 linguri de zahar.
 



Se presara nuca taiata si se preseaza usor cu palma pentru a se lipi la stratul de unt.




Se ruleaza si se taie in 6-7 bucati egale.




Rulourile astfel taiate se pun in picioare in cratita tapetata cu zaharul caramel.




Se lasa spatii mari intre rulori pentru ca isi maresc dimensiunea cat stau la crescut ( cam 1 ora).




Rulourile nu se ung cu nimic inainte de a se da la cuptor , pentru ca fata va fi cea de jos, cea cu zaharul caramel.
Se coace timp de 35-40 min in cuptorul incins la 180º.
Cozonacul se rastoarna pe o farfurie imediat ce este scos din cuptor, pentru ca daca se raceste va fi imposibila scoaterea lui.





Este un cozonac rapid ,cu un aspect de efect si cu un gust deosebit dat de zaharul caramel.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario